Vi på Bistro Bohem älskar att vara ute i naturen där vi kan finna en inre ro och njuta av vad naturen har att erbjuda. Svamp innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och fibrer som är a och o för en hälsosam kost. Svampplockning är både nyttigt för vår hälsa eftersom vi rör oss i naturen och en trevlig aktivitet när vi gör det tillsammans. Vi har även läst att svampplockning är bättre träning för minnet än att lösa korsord. När vi plockar svamp får vi alltid uppleva överraskningar och glädje. Alla höstar är olika och svamparna växer på olika sätt. I våra skogar växer en stor skara goda matsvampar till vår förtjusning, förra året hittade vi så mycket karljohansvamp att vi knappt hade plats att förvara allt. Det var då idén om att erbjuda svampplockning tillsammans med er kom upp.

Vi börjar eftermiddagen med att mötas här hos oss på Bistro Bohem, här finns det korgar för er som inte har egna. Eftersom vi är lokaliserade i utkanten av staden behöver vi inte några transportmedel förutom våra två ben, har man hund är dem varmt välkomna att följa med. Svampturen tar mellan 1,5 till 2 h. Därefter tillagar vi svampen gemensamt på olika sätt, vilket resulterar i tre härliga mellanrätter. Beroende på vilka svampar vi har hittat lär vi ut hur man ska förbereda och tillaga de olika sorterna. Vissa sorter måste förvällas innan medan andra kan smörstektas på direkten. Har vi otur och inte hittar svamp, eller nog med svamp har vi tillräckligt med svamp i Bistron för att kunna tillaga rätterna.

Tre mellanrätter med svamp som vi aldrig kan få nog utav (som dessutom är vegetariska);

  • Den klassiska svamp-toasten; dagens svampskörd, schalottenlök, grädde, smörstekt surdegsbröd, ost, persilja
  • Krämig svamppasta; dagens svampskörd, pasta, lök, grädde, vitt ekologiskt vin, bladspenat, parmesanost och timjan
  • Svamprisotto; arborioris, schalottenlök, vitt ekologiskt vin, kyckling och svampbuljong, dagens svampskörd och parmesanost.

Följ med oss på bärplockning under den snöfria tiden;

Bärplockning är ett härligt sätt att vistas i naturen. Eftersom vi älskar att vara ute i naturen har vi försäkrat oss om en säker bärskörd genom att kolla blomning, mognandet och skördeutsikterna redan innan bär säsongen har börjat.

Redan på våren när snön precis har töat bort och tjälen sitter i marken tar vi oss till myren och smakar på de saftiga tranbären (ja, vi älskar bär av alla de slag).

När ni följer med oss ut på bärplockning börjar vi i juli där vi fokuserar på att hitta åkerbär, blåbär, hallon, stenbär och kråkbär. På hösten plockar vi lingon, rönnbär och tranbär. Vi plockar förstås med oss allt gott vi hittar. Precis som med svampplockningen står vi för korgar om ni inte har någon egen och vi promenerar tillsammans från Bistro Bohem och är tillbaka efter ca 1,5 till 2 h.

Istället för mellanrätter gör vi de ”tre små goda” som består av en gelé, en sylt och en marmelad på valfritt bär.

Sommarens ”tre små goda” favoriter;

  • Blåbärssylt; blåbär, vatten, socker och natriumbensoat
  • Kråkbärsgelé; kråkbär, vatten, socker
  • Åkerbärsmarmelad; åkerbär, vatten, syltsocker